چطور بعد از مدت ها به کتابخوانی برگردم؟
خواندن کتابها یکی از عادات مفید و ارزشمندی است که میتواند ذهن و روح انسان را غنیتر و سرشار از دانش و تجربه کند. بااینحال، بعضیاوقات ممکن است به دلایل مختلفی از جمله شلوغی زندگی، فشار کاری، یا حتی کاهش تمرکز و علاقه، این عادت را کنار بگذاریم. بسیاری از شما عزیزان از من میپرسید که: ((من بنا بر دلایلی از کتابخواندن فاصله گرفتم و حس میکنم مغزم دیگر توان قبلی را ندارد؛ زمانی که کتابی را در دست میگیرم، فشار زیادی به سرم میآید و دوست دارم هر کاری غیر از کتابخواندن را انجام دهم! آیا راهی برای برطرفسازی این مشکل وجود دارد؟))
پاسخ من همیشه مثبت است! به قول آقای پرویز پرستویی در فیلم مارمولک؛ به تعداد موهای سر راه برای رسیدن به خدا وجود دارد😁 پس امید خود را از دست ندهید و من را در این مقاله همراهی کنید!
اول دکتر!🦾
بسیاری از کسانی که قادر به درک مطالب نیستند و این ادعا را دارند که مغزشان توان خود را از دست داده و چنین کارهایی برایشان دشوار است در مرحله اول باید به پزشک متخصص مراجعه کنند! انسانها در معرض محرکهای زیادی در طول زندگی خود هستند که این عامل باعث میشود تا انرژی مغز تخلیه شود.
تا اینجا همه چیز اوکی است؛ اما مشکل زمانی شروع میشود که از مغز بیش از حد کار کشیده میشود و فرصت کافی برای تأمین انرژی را به مغز نمیدهید؛ متأسفانه اکنون دچار خستگی شناختی شدهاید!
توان انجام اموری که نیاز به استفاده از مغز و پردازش را دارد را ندارید و از انجام این امور فراری هستید!
در نتیجه من پیشنهاد میکنم تا در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید و موضوع را در میان بگذارند!
منظور از پزشک متخصص کسانی هستند که نوروبیولوژی و نوروساینس آگاهی دارند و میتوانند با طراحی بازیهایی که برای بازتوانی مغز مفید است به شما کمک کنند.😎
کوچیکش کن! 🐞
این ضربالمثل را همیشه بهخاطر داشته باشید؛ “سنگ بزرگ علامتنزدن است! ”
بعد از گذشت چندین سال عادت مطالعه شما از بین رفته است و قطعاً توان پیش را ندارید. در این شرایط مغز که مسئولیت حفظ انرژی را بر عهده دارد تخمین میزند که مثلاً یک فصل کتاب که 35 صفحه است چه قدر زمان و انرژی نیاز دارد و سعی می کند شما را از انجام این کار منصرف کند.
بنابراین، در مرحله اول نیاز نیست تا حجم زیادی را بخوانید! شاید نیاز باشد تا چند روز فقط کتاب را بردارید و روی میزتان بگذارید و در روزهای آتی فقط کتاب را باز کنید و نگاهی بیندازید!
کمکم مسیر عصبی مطالعه در مغز شما ساخته میشود و میتوانید گامهای بزرگتری را بردارید و حجم بیشتری را بخوانید!
جذاب باشه لطفاً! 😍
کتابی را انتخاب کنید که علاقهمند به آن باشید و مطالب آن برای شما جذاب باشد؛ این امر باعث ترشح دوپامین و هورمون شادی در مغز شما میشود که عامل انگیزشی برای شماست تا بتوانید کتاب بخوانید و روزبهروز بر تعداد صفحاتی که میخوانید بیفزایید!
این را بهخاطر داشته باشید که اگر مثلاً بهیکباره تصمیم گرفتهاید برای کنکور بخوانید و کتابهای رفرنس شما موردپسند شما نیستند، نمیتوانید انتظار داشته باشید که بهسرعت یاد بگیرید و تعداد صفحات بالایی بخوانید و درک کنید!
برو تو محیطش! 🏛
احتمالاً این جمله را شنیدهاید که شما میانگین 5 نفری هستید که با آنها تعامل دارید!
باید بگویم که این تعامل لزوماً حضوری و فیزیکی نیست! اگر کتابی بخوانید، یکی از آن 5 نفر نویسنده کتاب خواهد بود، اگر دوره آموزشی ببینید، یکی از ان 5 نفر مدرس است و اگر در کتابخانه قرار بگیرید، 5 نفرهای بی شماری در اطراف شما هستند که بر شما اثر میگذارند تا یک مطالعه هدفمند و جدی را داشته باشید!
بنابراین، اگر حس میکنید مطالعه برای شما سخت است، سعی کنید خود را در محیطی قرار دهید که همه آن افراد مشغول مطالعهکردن هستند!
همین عامل باعث میشود تا شما نیز سوق پیدا کنید به سمت مطالعهکردن و کمکم یک عادت خوب را در خود تقویت کنید!
جار بزن! 🔊📢
احتمالاً شما هم دوست ندارید ابروی خود را از دست بدهید!
بله درست خواندید! آبرو هرکس همه چیز اوست و شما میتوانید از این عامل استفاده کنید و به مطالعه بپردازید!
کافی است برای خودتان برنامه زمانی را مشخص کنید و به دیگران (مثلاً در فضای مجازی) اعلام کنید که از امروز قصد دارید تا فلان کتاب را در ساعت… تا… مطالعه کنید و یک نکته از آن را با دیگران به اشتراک بگذارید!
همین عامل باعث ایجاد مسئولیت در شما میشود و برای اینکه دیگران شما را بهاشتباه قضاوت نکنند و جدی بگیرند، هر روز اقدام میکنید!
هم شما به مراد دلتان میرسید و هم به دیگران نکاتی را منتقل میکنید که برای آنها کاربردی است!
منظم باش! 🥇
اینکه صرفاً در ذهن خود بگویید که قصد دارید مطالعهکردن را شروع کنید کافی نیست!
پژوهشی که بر روی مردم آمریکا مبنی بر کاهش مصرف آب انجام شد، نشان داد که افرادی که بهصورت کتبی تعهد داده بودند، آب کمتری در طول ماه استفاده کردند!
شما نیز از این تکنیک استفاده کنید و بهصورت دقیق بنویسید که چه روزهایی، در چه ساعتی و چه مقدار قصد دارید که مطالعه کنید!
تبصره 1: گاهی اوقات ممکن است که حس و حال مطالعه را نداشته باشیم و این طبیعی است زیرا ما انسان هستیم و میتوانیم در ان روز ها حجم مطالعه را کاهش دهیم یا فقط کتاب را باز کنیم و ببندیم که روتین مطالعاتی ما دچار اختلال نشود!
اگر که این مقاله برای شما مفید و کاربردی بود، نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید و برای دیگران ارسال کنید❤
دیدگاهتان را بنویسید