رسم مایندمپ تنها در 4 مرحله
مدّتی از ورود تونی بوزان به دانشگاه نگذشته بود که متوجه شد در به خاطرسپاری و به یادآوردن مفاهیم علمی مشکل دارد ! روش های مختلفی را امتحان کرد اما نتیجه آن طور که باید نبود . تصمیم گرفت تا خودش راه حلی پیدا کند و به کتابخانه دانشگاه رفت تا راجع به مغز و کنترل عملکرد های دو نیمکره مغزی اطلاعات بیشتری کسب کند . مسئول کتابخانه او را به قسمت کتاب های پزشکی هدایت کرد و کتاب هایی نظیر عملکرد مغز ، حیات مغز و … پیشنهاد کرد . تونی بوزان با شناخت عملکرد مغز روشی را ابداع کرد که متناسب با عملکرد مغز باشد یعنی مایندمپ.
مایندمپ چیست؟
مایندمپ روش نوین سازماندهی، خلاصهنویسی و ایجاد ارتباط میان اطلاعات است که توسط تونی بوزان در سال 1970 میلادی به جهانیان عرضه شد.این روش، یک تکنیک رایج در مدیریت اطلاعات ورودی به حافظه و منطبق بر ساختار و قوانین مغز است. در این تکنیک خبری از جملات و عبارتهای طولانی نیست و شما با استفاده از مغز محتوا خلاصهنویسی میکنید و با اضافهکردن تصاویر یادگیری را دوچندان میکنید و اطلاعات مرتبط را سازماندهی میکنید.
بیتردید تاکنون روشهای مختلفی را برای خلاصهنویسی، قابلهضم کردن اطلاعات، برنامهریزی هفتگی و… امتحان کردهاید؛ اما نتیجه آن طور که میخواستید نبوده است. ماندم ابزاری جدید و علمی است که میتواند با ایجاد خلاقیّت و بهرهگیری از هر دو نیمکره مغز شما تجربهای تازه برای شما رقم بزند !
چرا مایندمپ؟
1-به کار گیری همزمان دو نیمکره
زمانی که به صورت عادی و خطی مشغول خلاصه نویسی یا برنامه ریزی می شویم تنها از نیمکره چپ خود استفاده میکنیم و هنگامی که تصویری را مشاهده میکنیم از نیمکره راست مغز خود استفاده می کنیم .
خب اگر این دو با هم ترکیب شوند چه می شود ؟؟
کاملا درست است مایندمپ شکل میگیرد !
همین ؟؟؟؟؟!!!!!!!
بله البته یک سری اصول دارد که در ادامه ان را توضیح می دهیم . با ما همراه باشید .
2- پرورش خلاقیت
تونی بوزان در یکی از کارگاه های خود به یکی از فراگیران اشاره میکند و می گوید :(( برای توسعه فردی خود هر چه ایده به ذهنت می آید بنویس .)) با صرف زمان و فشار آوردن به مغز خود تنها 11 مورد میتواند یادداشت کند و پس از آموزش مایندمپ به آنها دوباره رو به آن فرد می کند و می گوید:(( حالا ایده هایت را بنویس!)) و در کمال تعجّب و ناباوری این عدد به 93 ایده افزایش یافت !
3-موثرتر یاد میگیرید !
رسم مایندمپ به دلیل استفاده از تصاویر (60 درصد حافظه ما تصویریست!)، استفاده از رنگ ها (متمایز بودن جزئیات مرتبط با هر موضوع) و ایجاد تمرکز زیاد باعث یادگیری موثرتر میشود .
4-چون مغز دوست داره !
شکل ظاهری مایندمپ دقیقا مانند نورون های مغزی و برگرفته از سیستم عملکردی مغز است در نتیجه انرژی کمتر مصرف خواهد شد و بازخورد بهتری دریافت میکنید که باعث لذت بردن از رسم مایندمپ و یادگیری یا برنامه ریزی می شود !
چگونگی رسم مایندمپ
سیستم رسم مایندمپ به صورت مرحله ای است و نیاز است که این ترتیب رعایت شود .
مرحله 1) موضوع اصلی را انتخاب کنید .
یک برگه آ4 بدون خط تاکید میکنم ((بدون خط))!!! بردارید و برای اینکه فضای کافی داشته باشید کاغذ را به صورت عمودی بگذارید و موضوع اصلی خود را در وسط کاغذ بنویسید .
به عنوان مثال من میخواهم اطلاعات مربوط به مغز را خلاصه نویسی کنم . مغز می شود موضوع اصلی من زیرا تمام اطلاعات مربوط به مغز است .
مرحله 2) شاخه های اصلی را رسم کنید .
شاخه های اصلی همان موضوعات جامع مرتبط با موضوع اصلی هستند .
مثلا در مورد مغز : بیماری های مغز ، اصول بهداشت مغز ، عوامل موثر بر مغز ، تغذیه مناسب مغز و … میشوند موضوعات جامع که اطلاعات جزئی تر را در برمیگیرند . دقت کنید که هر موضوع جامع می بایست با یک رنگ کشیده و نوشته شوند یعنی مثلا بهداشت مغز با صورتی ، عوامل موثر بر مغز با قرمز و به همین ترتیب .
مرحله3) رسم زیر شاخه های فرعی
شاخه های فرعی جزئیات مربوط به هر یک موضوعات جامع هستند و می بایست با همان رنگ شاخه اصلی خود به شاخه اصلی اضافه شوند .
بهتر است که این جزئیات با کلمات کلیدی و به صورت تک واژه باشند .
مرحله 4) افزودن تصاویر
پس از اینکه محتوای خود را به شکل مایندمپ درآوردید و اطلاعات جزئی را در سرجای خود یعنی در شاخه اصلی وارد کردید به انتخاب و رسم تصاویر میپردازید .
تصاویر باید به نوعی باشند که شما را به یاد مطلب موردنظر بیاندازد . و دقت داشته باشید که هر چه تصاویر مضحک تر و عجیب تر باشند بهتر در یاد می مانند !
نرم افزار های رسم مایندمپ
امروزه در عصر تکنولوژی همه ی کارها با موبایل و لپتاپ قابل انجام است این موضوع مستثنا مایندمپ نیست و خود تونی بوزان نیز نرم افزاری برای رسم مایندمپ طراحی کرده است .
1-IMindmap نرم افزار تونی بوزان و پیشنهاد من
2-Xmind
3-Mindgenius
4-Mindnode
به جهت اینکه حافظه قوی تری داشته باشید و بهتر بتوانید از مایندمپ استفاده کنید، باید مراقب تغذیه خود نیز باشید. اگر نمیدانید چه خوراکی هایی برای مغز مفید است کلیک کنید.
خوشحال میشوم تجربیات خود را در صفحه نظرات با ما به اشتراک بگذارید .
دیدگاهتان را بنویسید