5 اشتباه فاجعه آمیز در مطالعه و یادگیری
ما در هر روز از زندگی خود و شاید حتی چندین بار در یک روز دچار اشتباه میشویم . یک سری از اشتباهات هزینه کمی دارند و آسیب چندانی به ما وارد نمیشود اما بعضی از اشتباهات به قیمت از دست دادن زمان و عمرمان است که هزینه گزافی دارد !
تقریبا همه ی ما اشتباهاتی در مطالعه کردن داریم که میبایست ان را اصلاح کنیم و شیوه های صحیح را اجرا کنیم . البته طبیعی است چرا که اینجا موضوع تاکنون هیچ جایی در سیستم آموزش رسمی کشور وجود نداشته است اما به خودتان تبریک بگویید چرا که الان در حال مطالعه این فصل از این کتاب هستید که باعث میشود با اشتباهات آشنا شوید و از انجام ان اشتباهات اجتناب کنید .
اشتباه اول بلندخوانی
یکی از رایج ترین اشتباهات در بحث مطالعه این است که متن را بلندبخوانید یا کلمات را با تُن صدای پایین لب بزنید ؛ هیچ فرقی نمیکند در هر صورت شما کلمات را بر اساس صوت و مُصوَّت ها ادا میکنید و سرعت مطالعه شما را کاهش میدهد .
اما همه چی به سرعت مطالعه شما ختم نمیشود ؛ خیلی ها معتقدند که این هم سبکی از مطالعه است و به این شیوه بهتر یاد میگیرند اما باید به این موضوع توجه کرد که به چه منظور مطالعه میشود !
کسی که برای امتحان فردا مطالعه میکند شاید این موضوع برایش صدق کند و اثربخش باشد اما برای کسی که یک عمر نیاز دارد تا از این مطالب استفاده کند اثری ندارد !
هنگامی که شما متن را به صورت بلند میخوانید بخشی از مغز شما محرک های صوتی (صدای شما) را دریافت میکند و مغز مشغول پردازش بر ان موضوع میشود در نتیجه تمرکز شما از مطالعه کاسته میشود و بخشی از تمرکز شما بر پردازش صدای شما استوار میشود .
علاوه بر این ادا کردن کلمات انرژی بر است در نتیجه زمانی که کلمات را میخوانید انرژِ بیشتری صرف میکنید و زودتر از زمان نرمال خسته میشوید و بازدهی تان کاهش پیدا میکند .
گردش تصویری نداشتن
آخرین کتابی که مطالعه کردید را به یاد بیاورید!
از اول فصل شروع میکردید به خواندن بدون آنکه بدانید در این فصل از کتاب باید به دنبال چه بگردید .
یک لحظه به اطراف اتاق خود نگاه کنید.
نگاه کردید ؟!
اکنون 5 شی آبی رنگ را نام ببرید .
کار سخت شد درست میگویم؟
دقیقا چنین چیزی در مطالعه شما اتفاق می اُفتد! هنگامی که شما نمیدانید در متن باید به دنبال چه مطالبی و یا پاسخ به چه سوالاتی بگردید ، چطور انتظار دارید تا محتوا را به عالی ترین حالت ممکن درک کنید !؟
شما پس از هر بار ورق زدن با مطلبی جدید روبه رو میشوید و شگفت زده میشوید !
اگر مغز را مانند کامپیوتر تصور کنیم ،هنگامی که گردش تصویری در کتاب داشته باشید :
- کتاب را ورق بزنید
- تیتر ها بخوانید
- کلمات بولد و پررنگ را بخوانید
- تصاویر را ببینید
- برآورد زمان مطالعه بکنید
- سوالاتی در ذهن خود بپرورانید
به نوعی یک پوشه جدید در درایو های مغز خود باز کردیم تا هر اطلاعاتی در بخش مختص خود برود .
طبیعی است که اگر تمامی اطلاعات تصویری ، متنی ، موسیقی و … در یک فضای بدون دسته بندی ذخیره کنید به سختی میتوانید ان اطلاعات را پیدا کنید !
عدم مرور
این شماره تماس را الان بخوانید !
09368503224
حالا از حفظ بگویید .
توانستید بسیار عالی !
هرمان ابینگهاوس روانشناس آلمانی که به عنوان پیشرو در زمینه مطالعه تجربی حافظه شناخته میشود که برجسته ترین پژوهشات ایشان منحنی فراموشی و وقفه در یادگیری است .
طبق منحنی فراموشی اگر چیزی برای اولین بار به حافظه شما وارد شود و تنها یک بار مطالعه شده باشد پس از گذشت یک هفته تقریبا هیچ چیز از ان در حافظه شما باقی نمانده است !
خب حالا بدون نگاه کردن به شماره تماس ان را از حفظ بگویید .
به سختی یادتان می آید درسته ؟
پس چطور انتظار دارید مطالب تنها با یک بار خواندن در ذهنتان بماند ؟!
عدم تمرین
همه رؤیاهای ما میتوانند به واقعیت تبدیل شوند اگر ما شجاعت پیگیری آنها را داشته باشیم
(والت دیزنی).
یکی از اشتباهاتی که متاسفانه کسی جدی نمیگیرد عدم انجام تمرینات کتاب است . یک سری کتاب ها تمرین هایی را یا به صورت تمرینات پایان فصل یا به صورت اقدامک آماده کرده است که برای به تحقق رسیدن ان نتیجه مطلوب نیاز است تا این تمارین را انجام دهید در غیر این صورت به خود کمکی نکرده اید ؛ بلکه تنها دانش خود را برای کمک به دیگران افزایش داده اید.
تمرین ها باعث میشوند تا همراه کتاب ایرادات خود را پیدا کنید ،مسیر عصبی یادگیری را بسازید و موضوع را برای خود به شکل عادت درآورید.
پژوهشی بر روی افرادی که به کلاس ساز میرفتند انجام شده است ؛ شرح آزمایش بدین گونه است که برای افراد تدریسی انجام میشد و انها میبایست این قطعه را در جلسه آینده بنوازند! نتیجه بسیار شگفت آور بود حتی کسانی که در ذهن خود تمرین کرده بودند یعنی خود را در ان شرایط قرار داده بودند بهتر از کسانی که تمرین نکرده بودند اجرا کردند !
مطالعه در هر شرایطی
اصلی ترین اشکال این است که فکر میکنیم تحت هر شرایطی باید کار و برنامه روزانه خود را تمام کنیم ! خیلی از ما عادت داریم زمانی فصلی از کتاب را شروع میکنیم حتما باید ان را تمام کنیم و بعد به سراغ باقی کارها برویم و اگر فصل را هنگام خسته شدن رها کنیم حس خوبی دریافت نمیکنیم !
اما این کار اشتباه است چرا که مطالب از نظر بار شناختی متفاوت هستند و امکان دارد سر یک مطلب بعد 2 ساعت مطالعه خسته شویم و امکان دارد پس از مطالعه یک مطلب سنگین پس از بیست دقیقه این اتفاق بیوفتد !
در هر صورت ما باید ان را رها کنیم و فرصتی برای تجدید قوا به مغزمان بدهیم تا خود را برای پردازش اطلاعات آماده کند و یادگیری موثرتری داشته باشیم !
شما چه اشتباهات دیگری میشناسید ؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید .
دیدگاهتان را بنویسید