چطور در ماه رمضان کیفیت مطالعه خود را حفظ کنیم؟
با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، بسیاری از داوطلبین روزه میگیرند و مضطرب میشوند و برایشان سؤال پیش میآید که در این ماه چگونه باید مطالعه کرد، تست زد و بهطورکلی کار و برنامه خود را پیش ببریم.
متأسفانه بعضی از همکاران و رتبه برترهای بی تجربه و کم سواد برنامه ها و فتواهایی را از خود صادر میکنند که با تحقیقات و پژوهش های علمی جدید در تناقض است.
در این مقاله قصد داریم تا به طور ریزبینانه شیوه مطالعه در را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
خوابمان عوض شود یا نه؟
یکی از سؤالاتی که اکثر داوطلبین با آن مواجه میشوند این است با فرارسیدن ماه رمضان نیاز است تا چرخهی خوابمان را تغییر دهیم یا خیر؟
در همین ابتدا باید بگویم که هیچ جواب مشخصی ندارد و اگر مشاوری به شما گفت که باید به فلان شیوه درس بخوانید، صرفاً بر اساس دروننگری خود میگوید و هیچ پشتوانهای ندارد.
انسانها پر از تفاوتهای فردی هستند و قطعاً یک شیوه یکسان برای همه مؤثر نیست!
در نتیجه باید قلق گیری کنید!
چرخه خوابتان را کمی تغییر دهید و از خود بازخورد بگیرید که آیا میتوانید در آن شیوه مطالعه کنید یا از سطح تمرکز بسیار پایینی برخوردارید.
بهعنوانمثال خود من یکی از افرادی بودم که ماه رمضان هیچ تأثیری در روند کاریام نداشت و مانند قبل (با یک ساعت دیرکرد به دلیل بیدارشدن در سحر) کار خود را آغاز میکردم و مشکل خاصی نداشتم.
پس ریش و قیچی کاملاً دست خودتان است و باید ببینید میتوانید در شرایط دیگر درس بخوانید یا نیازی نیست.
سحر بخونم یا بعد افطار؟
اگر روزه میگیرید و در طول روز با ضعف بدنی، احساس خستگی یا کمبود تمرکز مواجه هستید! بهتر است مطالعه خود را بعد از افطار آغاز کنید تا انرژی کافی داشته باشید.
اما در این تیتر نکتهای که بسیار قابلتوجه است این است که بههیچعنوان، تأکید میکنم بههیچعنوان نباید با شکم پر مطالعه کنید!
متأسفانه، امروز هم یکی از دانشجومشاورهای بیسواد را دیدم که برنامهای برای عموم و با ساعت بندی کاملاً اشتباه منتشر کرده بود که کمینگران کننده بود.
زمانی که شما غذا میخورید و پس از آن مشغول مطالعه میشوید؛ بدن شما تمام تلاش و تمرکز خود را میگذارد تا غذایی که خوردید را هضم کند، پس خون بیشتری به معده شما وارد و خون کمتری به مغز شما ارسال میشود!
نتیجه این امر این است که مغز با اکسیژن کمتری مواجه میشود و توان کمتری برای پردازش اطلاعات دارد.
پس زمانی که افطار میکنید یا سحری میخورید؛ به بدن خود اجازه دهید تا غذای خورده شده را هضم کند و بعد از 1 یا 2 ساعت پس از غذاخوردن روند مطالعه را آغاز کنید.
ماه رمضون چی بخوریم چی نخوریم؟
نمک و شکر
تاحدیکه میتوانید از خوردن شکر و نمک دوری کنید. غذاهای شور یا خوراکیجات شیرین بدن شما را در طول روز با کمآبی مواجه میکند و این باعث فرستادن ممتد پیام عصبی به مغز و بههمزدن تمرکز میشود.
سبزیجات و مرکبات
مصرف سبزیجات و مرکبات و بهطورکلی هر آنچه که ویتامین سی دارد میتواند بهسلامت بدن شما و حفظ توان سیستم ایمنی بدن شما کمک کند و در طول روز احساس خستگی کمتری داشته باشید.
نان و برنج
خوشبختانه شیوه زندگی ما ایرانیها بهگونهای است که غذاهایمان با این دو مورد همراه است. نان و برنج با داشتن کربوهیدرات سبب آزادشدن تدریجی ذخایر قندی میشود و این باعث میشود تا در طول روز کمتر احساس گرسنگی کنید و توان بدنی خود را نیز تا حدی حفظ کنید.
پرهیز از قندیجات مصنوعی
روزانه حدود 700 نورون در مغز ما تولید میشوند که مصرف قندهای مصنوعی مانند شکر، قند، عسلهای مصنوعی میتواند این روند را با تداخل مواجه کند.
اگر توان حذف این مورد را ندارید میتوانید از “اِستویا” که نوعی شیرینکننده بدون قند است استفاده کنید.
آب ولرم بنوشید
سعی کنید افطار خود را با نوشیدن آب ولرم شروع کنید. این امر باعث سمزدایی بدن و همچنین تنظیم سیستم گوارش شما شود تا در روند خواب و بیداری شما اختلال ایجاد نکند.
نکته پایانی
یکی از مهم ترین اصول در بحث یادگیری شما خواب است! لطفا با خواب خود شوخی نکنید. اشتباه فاحشی است که بعضی از داوطلبین از خواب خود میکاهند و به ساعت مطالعه خود اضافه میکنند؛ زمانی که مغز ما توان کافی برای پردازش اطلاعات را نداشته باشد از خود سمی به نام متابولیت ترشح میکند که به تدریج باعث آسیب دیدن سلول های مغز میشود و کلی عقب می اٌفتید.
برنامهی مطالعاتی شما در ماه رمضان چگونه است؟ با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید