یادگیری موثر با جعبه لایتنر
تقریباً از 8 سالگی یادگیری زبان را شروع کردم. بسیار جذاب بود، کلمات را بهراحتی حفظ میکردم، بهراحتی یاد میگرفتم و به راحتترین شکل ممکن در گفتوگو استفاده میکردم. اما هر چه بیشتر پیشروی میکردم با کلمات دشوارتری روبهرو میشدم؛ دیگر مدل قبلی جوابگو نبود و توان به یادآوری کلمات را ازدستداده بودم، جملههایم نصفهکاره میماند و حافظهام یاری نمیکرد.
پس از شرکت در دوره تندخوانی، با ابزاری آشنا شدم که میتوانست مشکل مراحل کند. خیلی عالی بود. پس از چند دوره کار با این وسیله کلمات را تا مدت زیادی در حافظه خود داشتم!
و امروز قصد دارم تا در این مقاله دربارهی جعبه لایتنر با شما صحبت کنم. با من همراه باشید.
جعبه لایتنر چیست؟
سباستین لایتنر یک مفسر آلمانی متولد 1919 در سالزبورگ بود. او دوران دانشجویی خود را در زمینه مباحث حقوقی و جامعهشناختی گذراند، اما پس از اتمام دوران دانشجویی به این نتیجه رسید که شاخهی پزشکی و روانشناسی را در پیش بگیرد و مشهورترین و پرفروشترین کتاب خودش را با نام “یاد بگیریم چگونه یاد بگیریم” منتشر کرد. در این کتاب بیشتر سعی کرده است تا سیستم استفاده و کارکرد جعبه لایتنر را توصیف کند و پس از آن جعبه لایتنر را روانه بازار کرد.
جعبه لایتنر، یک جعبه با 5 خانه است که اندازه خانهها با هم متفاوت است و این فاصلهها بر اساس نمودار فراموشی ابینگهاوس طراحی شدهاند.
چرا لایتنر؟
دلایل مختلفی وجود دارند که استفاده از جعبه لایتنر در بهبود یادگیری را تأیید میکنند و ما به چند مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
پاداش فوری
این سیستم از نظریه پاداش فوری اسکینر (روانشناس آمریکایی) تبعیت میکند. شما کلمات را مطالعه میکنید، از آن کلمات فلش کارت درس میکنید و هنگامی که خود را ارزیابی میکنید در صورت بلد بودن معنی آن کلمه به خانه بعد صعود میکنید که بهنوعی پاداش مثبت در مغز تلقی میشود و باعث افزایش یادگیری میشود.
منطبق بر ابینگهاوس
طبق گفتهی هرمان ابینگهاوس (روانشناس و نظریهپرداز آلمانی)، اگر مطالب یا بهطورکلی هر آن چیزی که یاد میگیرید در بازههای زمانی مشخص مرور نشوند، پس از گذشت یک هفته تقریباً به طور کامل از حافظه شما پاک میشوند.
جعبه لایتنر بر این قاعده استوار است و همین موضوع باعث میشود تا معانی کلمات در حافظه ما به طور کامل تثبیت شود.
یادگیری فعالانه
جعبه لایتنر این امکان را به شما میدهد که تمرکز صددرصدی بر کارتان داشته باشید و بهصورت فعالانه یاد بگیرید؛ زمانی که با دهان خود تکرار میکنید، با گوش خود میشنوید و با دست خود مینویسید، سیستم تمرکز شما بهشدت بالا میرود و همینطور اطلاعات در بخشهای مختلف حافظه مینشینند که این عامل باعث افزایش یادگیری شما میشود.
چگونه از لاینتر استفاده کنیم؟
تهیه فیش
ابتدائیترین اقدام برای استفاده از جعبه لایتنر تهیه فیش است. معانی را در یک طرف برگه بنویسید و خود کلمه را در طرف دیگر.
*توجه داشته باشید که در هر فیش فقط یک کلمه را بنویسید.
سؤال پیش میآید که جعبه لایتنر فقط برای یادگیری کلمات و معانی است؟
پاسخ خیر!
شما میتوانید کلمات زبان خارجی، فرمولهای ریاضی، جرم مولی شیمی، واحدهای فیزیک و… هر آنچه که بهاینترتیب عمل کند را با جعبه لایتنر یاد بگیرید.
به ترتیب برو!
از کوچکترین خانهی جعبه لایتنر شروع کنید. هر زمان که این خانه پر شد، مرور را شروع میکنید. (بهتر است که در مدت 1 یا 2 روزه پر شود) فیشها را بر میدارید و از خودتان سؤال میپرسید. اگر معنی را بلد بودید، فیش به خانه بعدی صعود میکند و اگر معنی آن را نمیدانستید در همان خانه اول باقی میماند.
هنگامی که تمام این 5 خانه را سپری کردید و به انتها رسیدید این کلمات را تا 4 سال در حافظه خود دارید و پس از آن نیاز بهمرور مجدد دارد.
چهقدر با جعبه لایتنر آشنایی دارید؟ از آن استفاده میکنید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید