با استراتژی بخون؛ بدون فراموشی یاد بگیر 2
روش مطالعه رو با استراتژی بخون قسمت دوم کامل کن؛ در این مقاله سعی داریم تا فرمول بدون فراموشی یاد بگیر را تکمیل کنیم؛ اگر دانش آموز یا دانشجو هستید پیشنهاد میکنم حتما حتما این قسمت را بخوانید و رنگ و عابی به وضعیت مطالعه خود بدهید.
خب، خب، خب اکنون که مسیر خودتان را مشخص کردهاید و سؤالاتتان را نوشتید تا بهصورت هدفمند به دنبال پاسخش بگردید، وارد مرحله بعد از روش مطالعه جهانی PQ5R میشویم و فعالیتهای حین خواندن را با هم بررسی میکنیم. اگر بخش قبل را نخواندید، کلیک کنید و با استراتژی بخوان 1 را بخوانید.
حالا مطالعه کن!
به مرحله سوم از روش مطالعه جهانی PQ5R، خوش آمدید. اکنون عوامل حواسپرتی را حذف کنید و کتاب را از اول فصل بادقت بخوانید. در این مرحله، کتاب را بهصورت جزئی و بادقت مطالعه میکنید. در طول خواندن، سعی کنید مفاهیم کلیدی را برجسته کنید و جزئیات مهم را در نقشه ذهنی خود ثبت کنید. همچنین، به دنبال پاسخ به سؤالاتی باشید که در مرحله قبلی ایجاد کردهاید.
اما تصور میکنید خواندن بهتنهایی کافی است؟
قطعاً نه! شما باید یادگیری فعال داشته باشید؛ نکات مهم را یادداشت کنید، بخشهای مهم را به زبان خودتان بنویسید و فرصت را برای مرورهای بعدی مهیا کنید. یادتان باشد که یک دانش آموز حرفه ای و موفق از همین جزئیات ساده استفاده می کند که خفن می شود.
همچنین باید نکات کلیدی را مشخص کنید و یک خلاصه مختصر و مفید تهیه کنید.
خلاصه نویسی کن
تونی بوزان، رئیس پیشین انجمن بینالمللی مطالعه در زمان دانشجوئی خود، با مشکلاتی در بهخاطر سپاری اطلاعات مواجه میشود. روشهای مختلفی را امتحان میکند، از حفظ برای خودش میگوید، خلاصهنویسی دوخطی انجام میدهد، نمودار درختی رسم میکند، نمودار فلوچارت رسم میکند؛ اما آن طور که باید و شاید نتیجه نگرفت.
تصمیم گرفت تا به کتابخانه برود و درباره سیستم عملکرد حافظه مطالعه کند. مسئول کتابخانه دانشگاه که از قصد تونی بوزان آگاه شده بود او را به بخش کتابهای مغز هدایت کرد و کتابهای مانند سیستم عملکرد مغز، آناتومی مغز و مفاهیم شناختی را به او پیشنهاد داد و تونی بوزان با مطالعه این کتابها، ساختار یادگیری را درک کرد و شیوه خلاصهنویسی خود را منطبق بر مغز و قوانین مغز ابداع کرد.
دقت کنید چهقدر این موضوع اهمیت دارد که تونی برای آن یک روش اختصاصی کشف کرده است!
خلاصه نویسی بخش فوق مهمی در روش مطالعه جهانی PQ5R است پس حتما حتما بهش بها بدین! خلاصه نویسی یکی از مهم ترین کارهایی هست که هر دانش آموز باید انجام دهد تا به درک کامل برسد!
اگر با اصول خلاصهنویسی آشنا نیستید کلیک کنید و اگر قصد دارید تا با رسم نقشه ذهنی آشنا شوید بر مایندمپ کلیک کنید.
هرچی فهمیدی بگو!
در این مرحله از روش مطالعه ، مفاهیم و اطلاعاتی که در مرحله خواندن فراگرفتید را بهصورت خودمانی بازگو کنید. میتوانید از یادداشتها و خلاصههایی که در حین خواندن ایجاد کردید استفاده کنید. اینکه مطالبی که خواندید را تکرار کنید، به یادگیری شما و تثبیت اطلاعات در حافظهتان کمک میکند.
دقت کنید که این بازگوکردن باید به زبان خودتان و برگرفته از محتوایی که درک کردهاید است و شما نباید طوطیوار متن کتاب را از حفظ بگویید و بهاصطلاح اطلاعات را بهزور به خورد مغزتان کنید.
یه مرور بزن!
اکنون که متن را بهدقت خواندید و پاسخ سؤالاتتان را پیدا کردید و یک خلاصهنویسی ارزشمند انجام دادهاید، اطلاعات توسط بازوهای چهارگانه مغز دریافت شدهاند، اما یک مشکل بزرگ وجود دارد؛ این بازوهای چهارگانه بسیار لیز هستند و درصورتیکه مرور صورت نگیرد اطلاعات لیز میخورند و از حافظه شما پاک میشوند، پس وقت آن رسیده است تا یک برنامه برای مرور مطالب تنظیم کنید. در این مرحله، مروری کلی بر متن انجام میدهید. به مجموعه سؤالها و پاسخها، خلاصهها و یادداشتهای خود نگاهی میاندازید. هدف از بازنگری، تثبیت اطلاعات در حافظهی بلندمدت است. همچنین، میتوانید در این مرحله به سؤالات بازگشته و بازنویسی خلاصهها بپردازید.
هرمان ابینگهاوس، روانشناسی آلمانی بود که بیشتر وقت خود را صرف کشف کارکردهای حافظه کرد و نمودار فراموشی خود را در سال 1885 به جهانیان عرضه کرد.
طبق این نمودار اگر مطالبی را که میخوانید، مرور نکنید، پس از گذشت 7 روز تقریباً هیچچیزی در حافظه شما باقی نخواهد ماند.
دانشآموزهایی که به جلسه آزمون میروند؛ اما فقط سؤالات را به یاد دارند؛
عههههه این سواله!!!
عهههه اینو دیدم!!!
عهه این سؤال و که تو کتاب داشتیم!!!
عمدتاً کسانی هستند که مرور انجام ندادهاند و مغز محتوای کتاب از حافظهشان پاک شده است و فقط چند اسم و اصطلاح ساده در حافظهشان باقیمانده است.
پس دروسی که مطالعه میکنید را باید:
- یک روز بعد (فراموشی تا یک هفته به تأخیر میافتد (فلسفه درس هر روز در همان روز))
- یک هفته بعد (فراموشی تا یک ماه به تأخیر میافتد (فلسفه آزمون هفتگی))
- یک ماه بعد (فراموشی تا 4 ماه به تأخیر میافتد (فلسفه آزمون ترم و آزمون جامع))
- چهار ماه بعد (فراموشی تا 4 سال به تأخیر میافتد (شما نیاز ندارید))
مرور کنید تا زمانی که صرف مطالعه کردید مؤثر بوده باشد و مفاهیم را کاملاً یاد گرفته و تثبیت کرده باشید.
حالا حفظ کن
اکنون که تمام کارها را انجام دادهاید، خلاصهنویسی کردهاید، متن کتاب را خواندهاید و طبق نمودار ابینگهاوس مرور کردهاید، مجاز هستید تا مثل طوطی خلاصهنویسیهایتان را حفظ کنید. این جز اخرین مراحلی است که شما به عنوان دانش آموز یادگیرنده باید انجام دهید نه ابتدایی ترین مرحله!
تمام اطلاعات در بخشهای مربوطه تثبیت شدهاند و این کار طوطی وارانه شما فرایند فراموشی را تأخیر و تعویق میاندازد.
ماهی تازش خوبه!
آخرین مرحله در روش مطالعه جهانی PQ5R، تازهسازی است؛ خلاصهنویسیهایی که تهیه میکنید، هر چند وقت یکبار باید بهروزرسانی شوند؛
1- مفاهیمی که در ابتدا برای شما مهم و چالشی بودهاند، به روتین و بدیهیات تبدیل شدهاند، پس وقتگذاری برای آنها صرفاً انرژی مغز را میگیرد.
مثلاً در ابتدا، نقش میتوکندری و آنزیم لیزوزوم را در خلاصهنویسی خود درج کردهاید؛ اما اکنون که چندین بار مرور کردهاید و آزمون دادهاید، این موضوع برایتان بدیهی شده است، پس نیازی نیست زمان صرفش کنید و باید از خلاصهنویسی حذفش کنید.
2-نکات جدیدی که از تحلیل آزمون کشف کردهاید را به خلاصهنویسی خود اضافه کنید.
شما باید فقط یک منبع برای مرور داشته باشید، پس تمامی نکات باید در یک جا جمعآوری شوند.
3-با صرف زمان کمتر، مطالب بیشتری را مرور کنید؛ مغز ما برای اطلاعاتی که به حافظه وارد میشود انرژی صرف میکند، پس زمانی که خلاصهنویسی خود را آپدیت میکنید و مفاهیم بدیهی و تکراری را حذف میکنید، انرژی خود را برای اطلاعات جدید صرف میکنید و چیزهای بیشتری را یاد میگیرید.
از تجربیات خود برای ما بنویسید و این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید