رسیدن به فراشناخت: ابزار موفقیت در کنکور
زمان کنکورم خیلی گیج بودم؛ هیچگونه پیشزمینهای از درسخواندن برای کنکور نداشتم. تصورم این بود که باید درس بخوانیم و تست بزنیم و کنکور هم به همین راحتی است در صورتی کهاینطور نبود. پس از گذشت دو ماه تصمیم گرفتم آزمون آزمایشی شرکت کنم و در اولین آزمون آزمایشی بود که چشم و گوشم باز شد.
تستها کاملاً متفاوت از چیزی بود که خوانده بودم؛ اگر تستها بهصورت ساده (بهیادآوردن یک امر واقعی مثل حافظ در قرن چند میزیست) بود، بهراحتی پاسخ میدادم؛ اما به همین سادگیها نبود. تستها اصطلاحاً فراشناختی بود؛ آمیختهای از چند مبحث در یک سؤال و همین کار را سخت میکرد. کلنجارهای زیادی رفتم، سختیهای زیادی کشیدم چرا که گیج بودم و نمیدانستم چه باید بکنم!
پس از مدتی الگویی را پیدا کردم که تازه متوجه شدم موفقیت در کنکور و پاسخ به تستهای دشوار یک فرایند است که بهصورت تدریجی تکمیل میشود دقیقاً مانند یک پازل:))
فراشناخت به چه معناست؟
فراشناخت به زبان ساده یعنی دانستن دربارهٔ دانستن. یعنی چه؟ اجازه بدین با یک مثال توضیح بدم
فرض کنید میخواهید به یک تست شیمی از مبحث اسید و باز پاسخ دهید!
اگر به فراشناخت رسیده باشید بهراحتی تیپ تست را شناسایی میکنید و مشغول پاسخ میشوید؛ یعنی میدانید که برای پاسخ به این از سؤال از کدام فرمول باید استفاده کنید و سلسلهمراتب را بهخاطر دارید.
فراشناخت دارای دو بعد
1-دانش شناختی
2- تنظیم شناختی
است.
دانش شناختی؛ یعنی فرد درباره نحوه یادگیری خود، مشکلات یادگیری و سبک یادگیری خود اطلاع دارد.
تنظیم شناختی شیوه رفتاری فرد باتوجهبه دانش شناختی به جهت بهبود یا رفت مشکلات است.
مثلاً من میدانم که در تستهای هندسه مشکل دارم (دانش شناختی) به این منظور در کلاس خصوصی شرکت میکنم تا بتوانم هندسه را درک و یاد بگیرم (تنظیم شناختی)
چرا رسیدن به فراشناخت مهم است؟
قطعاً آرزوی هر داوطلبی است که پس از زحمات فراوان و معطوف کردن خود به درس نتیجه خوبی در آزمونها و کنکور بگیرد؛ فراشناخت کلید رسیدن به این هدف است!
1-باگ و اشکالات خود را پیدا میکنید!
هنگامی که به فراشناخت برسید، میتوانید بهراحتی ایرادات کار خود را پیدا کنید و آنها را اصلاح کنید.
بهعنوانمثال من فصل سوم فلسفه و منطق را خوب متوجه میشوم؛ اما در تستزدن مشکل دارم و نمیتوانم پاسخ صحیح را پیدا کنم!
2-صرفهجویی در وقت
فردی که فراشناخت دارد بهراحتی مباحثی که در آنها ضعف دارد را از دیگر مباحث تمیز میدهد؛ در نتیجه بیشتر تایم خود را بر آن مباحث میگذارد و سریعتر و با زحمت کمتر به نتیجه دلخواه خواهد رسید.
3-بینیازی از مشاور
فراشناخت به شما کمک میکند تا استقلال آموزشی خود را به دست بگیرید. مسلماً کسی که فراشناخت دارد میداند که چه اقداماتی باید جهت رفع مشکل خود انجام دهد.
چطور به فراشناخت برسیم؟
الگویی وجود دارد تحت عنوان PDCA (برنامهریزی ، اجرا، بازخورد، اصلاح).
طبق این الگو برای رسیدن به فراشناخت باید ابتدا برای خود برنامهریزی کنید.
مثلاً شنبهها فیزیک میخوانم (در کلاس شرکت میکنم) و دوشنبهها تست آن را میزنم.
سپس این برنامه را اجرا میکنید و چند بار انجام میدهید و بعد از آن از خود بازخورد میگیرید تا ببینید چهقدر مسلط هستید، در چه مباحثی ضعف دارید، چه مباحثی گنگ است و چه مباحثی را کلاً یاد نگرفتید!
پس از این مراحل به مرحله اصلاح میرسید که باید برنامه خود را بازنگری کنید، نحوه تستزنی و مطالعه خود را ریشهیابی کنید و مشکلات را دریابید و اصلاح کنید.
به دنیای فراشناختی خوش آمدید!
خوشحال میشویم نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید