5 اشتباه رایج در انتخاب رشته که باعث ضرری سنگین میشود!
بدون شک دوران کنکور هر فرد یکی از اثرگذارترین دوره های زندگی است چرا که ما تصمیم گرفتیم تا با قرار گرفتن در این مسیر شغل خود را انتخاب و آینده خود را رقم بزنیم اما مسیر در عین حال که هیجان امگیز است میتواند خطرناک و مضر باشد ؛ اگر دچار اشتباهاتی شویم که به قیمت آزرده شدن روانمان یا هدر رفتن ارزشمندترین دارایی مان یعنی عمرمان تمام شود.
انتخاب رشته هیجان انگیزترین بخش دوران کنکور است؛ چرا که سرنوشت ما را رقم میزند تا مشخص شود که زین پس دیگران با چه عنوانی:
آقای/خانوم دکتر
آقای/خانوم مهندس
آقای/خانوم وکیل
آقای/خانوم معلم
و……
صدا کنند!
پس باید مراقب باشیم تا عنوان اشتباهی در کنار اسممان قرار نگیرد.
در این مقاله میخواهیم راجع به رایج ترین اشتباهات در زمینه انتخاب رشته صحبت کنیم. با من همراه باشید.
1-توجه به حرف دیگران
قطعا برای همه ما حداقل فقط بودن این عنوان جذاب است که دکتر،مهندس،وکیل و … صدایمان کنند! اما باید مراقب باشیم که این عنوان بدون هیچ پشتوانه ای تبدیل به رشته تحصیلی ما نشود!
یعنی چی ؟
چند سال پیش دانش آموزی داشتم که دندان پزشکی دانشگاه تهران قبول شده بود، اوایل بسیار ذوق داشت، با من تماس گرفت و از خوشحالی و حس ان لحظه اش گفت؛ انگار دنیا را بهش داده بودند. اما چند ماهی نگذشت که مجدد با من تماس گرفت؛ انگار که از شدت شکنجه نای حرف زدن نداشت! زمانی که علت را پرسیدم، توضیح داد که علاقه ی او چیز دیگری بوده و صرفا به دلیل عناوینی که از طرف خانواده و فامیل به او نسبت داده میشد به این رشته گرایش پیدا کرده و اصلا حال روحی مساعدی نداشت !
2-اشباعه!
اشتباه رایج دوم که متاسفانه چندین سال است به شدت برجسته شده است، بحث اشباع شدن رشته هاست!
این مورد یکی از باورهای غلطی است که دانش آموزان را به سمت یک سری رشته خاص سوق میدهد و هنگام ورود به دانشگاه ان افراد به دو دسته تقسیم میشوند :
- کسانی که هیچ چیز متوجه نمیشوند و با شکست ان رشته را ترک میکنند
- کسانی که موفق میشوند اما از نظر روحی روانی شرایط مساعدی ندارند
پس عزیزان دقت داشته باشید که همه چیز مادیات و پول نیست ! قطعا یکی از عناصر کلیدی در زندگی درآمد عالی به منظور ایجاد رفاه در زندگی است اما اگر شغل ما که به نوعی هویت ما محسوب میشود با روحیات ما سازگار نباشد، فشار روانی زیادی را تحمل خواهیم کرد و حتی در عالی ترین رفاه نیز از زندگی لذت نخواهیم برد.
3-تست نمیخواد که!
اشتباه رایج دیگری که بین دانش آموزان رایج است این است که از تست های روانشناختی استفاده نمیکنند!
خیلی از دانش آموزان اطلاعات زیادی در مورد خود و توانمندی های خود ندارند،در نتیجه در میان انبوهی از رشته ها سردرگمند و تنها براساس اسم ان رشته ابراز علاقه میکنند و به ان رشته ورود میکنند که ممکن است با روحیات و ویژگی های شما سازگاری نداشته باشد.
یکی از تست هایی که میتواند به انتخاب درست شما کمک کند، تست هالند یا MBTI است که کارنامه مفصلی از ویژگی های شما ارائه میکند و شغل های متناسب با شما را نیز پیشنهاد میکند که با در میان گذاشتن این تست با مشاور میتوانید یک انتخاب عالی و بر اساس توانمندی هایتان داشته باشید.
4-کورکورانه انتخاب کردن
همان طور که در اشتباه سوم اشاره کردم، خیلی از دانش آموزان تنها بر اساس نام یک رشته یا چیزهایی که دوروبر و اطرافیان میشنوند تصمیم گیری میکنند!
سال 99 خانومی به من مراجعه کرد و قصد انتخاب رشته و تحصیل در رشته پزشکی را داشت،متاسفانه این خانوم هیچ سررشته ای از این رشته نداشتند و تنها یک سری اطلاعات عمومی که تقریبا همه دانش آموزان دارند را داشت. من با توجه به این موضوع بهش پیشنهاد دادم تا به یکی از دانشگاه های علوم پزشکی مراجعه کند و با کسب اجازه از استاد در یکی از کلاس های دانشجویان پزشکی بنشیند و در یکی از فراگیری های عملی در بیمارستان حضور پیدا کند. زمانی که این خانوم این کار را انجام داد، مجدد به من مراجعه کرد و نظرش کاملا عوض شده بود؛ متوجه شده بود که از بوی خون دچار حالت تهوع میشود ، از دروسی مانند تنفس متنفر است و به طور کلی از این رو به ان رو شده بود.
پس لطفا عزیزان قبل از انختاب رشته خود را در شرایط شغلی رشته موردنظرتان قرار دهید تا از نزدیک سختی و لذت ان رشته را تجربه کنید و با دیدی کاملا باز دست به انتخاب بزنید!
5-شهر دورم خوبیای خودشو داره !
اشتباه رایج پنجم که البته در مورد بعضی از دانش آموزان صدق میکند، انتخاب دانشگاه در شهر دور است!
قطعا هر کدام از ما شرایط روحی متفاوتی داریم و نیاز داریم تا کاری را انجام دهیم که به روانمان آسیبی وارد نشود؛ بعضی از دانش آموزان دچار محدودیت های خانوادگی هستند.
مثلا دخترخانومی که خانواده بسیار مذهبی دارد و خانواده او بر این باورند که زندگی دور از چشمان انها میتواند دختر را اعتقادات خود دور کند و دخترشان به اصطلاح از این رو به ان رو شود؛ اگر چنین فردی هستید از انتخاب شهری جز شهر خودتان اجتناب کنید چرا که اگر یک درصد با تحصیل شما در ان شهر موافقت کنند با تماس های بی موقع و پیگیری های بیش از حد دچار آزار شما میشوند !
یا اینکه بعضی از دانش آموزان تجربه هیچ گونه کاری به صورت مستقل نداشتند؛ این گونه افراد در شرایط دور از خانواده به اصطلاح از منطقه امن خود خارج میشوند، این خروج باعث مضطرب شدن آنها میشود و در صورتی که مشکلی برای انها به وجود آید، از لحاظ روحی روانی فشار زیادی را تحمل میکنند.
پس اگر جز این گروه هستید و بودن در محیطی دور از خانواده شما را مضطرب میکند از تحصیل در شهر دور پرهیز کنید.
شما چه اشتباهات دیگری میشناسید؟ با ما به اشتراک بگذارید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.