تندخوانی چیست؟
بعد از اینکه نتایج کنکور آمد و من انتخاب رشتهام را انجام دادم وارد رشته روانشناسی شدم؛ البته بدون هیچ پیشزمینهای:)
تصورم از رشته روانشناسی این بود که قرار است اختلالها را بشناسیم، ارتباط مؤثر یاد بگیریم و بهصورت عملی این فرایند را تمرین کنیم؛ اما زمانی که کلاسها شروع شد تمام تصورات من اشتباه از آب در آمد!
چرا که تقریباً هشتاد درصد نظریه بود! و من بهشدت از نظریه خواندن متنفر بودم و همیشه دنبال جدیدترین و مورد تأیید ترین چیزها بودم تا از آن طریق کار و برنامهام را پیش ببرم، اما همیشه رویای تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور را داشتم و دارم؛ تصمیم گرفتم تا چارهای برای این موضوع پیدا کنم و دستبهدامن گوگل شدم 🙂
با دورههای تندخوانی آشنا شدم و حس کردم که این موضوع میتواند حلال مشکلات من باشد!
چندین دوره در ایران و آمریکا گذراندم و خوشحالم که با این تصمیم خودم را نجات دادم.
تعریف تندخوانی
تندخوانی شیوهای کاربردی برای دریافت اطلاعات است؛ اگر بخواهم تعریف دقیقتری ارائه دهم: یادگیری شیوه صحیح مطالعه که این اختیار را به آدم میدهد تا بهصورت آگاهانه در شرایط موردنیاز سرعت مطالعه بیشتر یا کمتری داشته باشد!
چه شد چه شد؟ مگر نمیگویی تندخوانی! پس چرا کمتر؟
واقعیت این است که محتوا از نظر بار مطلب (اصطلاحاً بار شناختی) با یکدیگر یکسان نیستند!
مثلاً مقدار دریافتی شما از یک رمان با یک کتاب آکادمیک تخصصی متفاوت است و نیاز بهسرعت متفاوتی دارد.
بنابراین، گاهی سرعت مطالعه خود را (البته به نسبت سرعتی که در زمان تندخوان شدن دارید) کاهش میدهیم تا محتوا را بهتر درک کنیم.
مثلاً من فردی تندخوان با سرعت مطالعه 750 کلمه در دقیقه هستم؛ هنگامی که کتابی آکادمیک را مطالعه کنم سرعت من از 750 کلمه به 350 کلمه کاهش مییابد . (که البته از یک فرد معمولی بیشتر است)
چرا تندخوانی مهم است؟
خوشبختانه یا متأسفانه ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم.
چرا خوشبختانه؟ چون ما با استفاده از گوگل به هر چیزی که بخواهیم دسترسی داریم و بهراحتی و تنها با یک سرچ نیاز خود را بر طرف میسازیم.
چرا متأسفانه؟ به این دلیل که آنقدر سرعت کشفیات و رشد و تولید علم بالاست که ما فرصت کمی برای دستیابی و مطالعه هرآنچه که داریم، در اختیار داریم!
بنابراین، برای اینکه همسو و هم جهت با دنیا حرکت کنیم نمیتوانیم از روشهای افراد معمولی استفاده کنیم و میبایست کمی متفاوت باشیم.
چطور تندخوان شویم؟
اولین گام برای تندخوان شدن این است که از تاریخچه آن آگاه شوید! در تفکر سیستمی بیان شده است که برای درک بهتر یک مطلب آموزشی دانستن تعریف و تاریخچه آن لازم است.
حذف عادات بد
پس از مطالعه تاریخچه باید عادت بد هنگام مطالعه خود را تغییر دهید.
مثلاً خیلی از افراد عادت دارند هنگام مطالعه قدم میزنند یا روی تخت دراز میکشند!
زمانی که هنگام مطالعه قدم میزنید نیمی از قشر مخ شما توجه و تمرکزش را برای تعادل بدن میگذارد و شما با تمرکز کمتری به مطالعه میپردازید که این موضوع از میزان اطلاعات منتقل شده به حافظه کم میکند!
بلند نخوانید!
بسیاری از ما با این موضوع هنگام امتحانات سروکار داشتیم؛ هر پاراگراف را چندین بار میخواندیم، کتاب را میبستیم، چشمانمان را هم میبستیم و از حفظ چندین بار تکرار میکردیم.
آخرسر هم یادمان میرفت و کلی زمان از دست میدادیم!
کافی است امتحان کنید هیچگونه شواهد و داستانی تعریف نمیکنم! یکبار جمله زیر را بلند بخوانید و بار دیگر تنها با چشمانتان خط و کلمات را همراهی کنید و مقایسه کنید.
قال استاد پیام بهرامپور:
((امروز کارهایی را انجام میدهم که دیگران قادر نیستند انجام بدهند، تا فردا کارهایی را انجام بدهم که دیگران قادر نیستند انجام بدهند!))
حذف عوامل حواسپرتی
زمانی که مطالعه میکنید در واقع یک کار نیازمند تمرکز را انجام میدهید! اگر موبایل کنارتان باشد و دائماً چک کنید، ایمیلهای تازه ارسال شده لپتاپ را چک کنید و دائماً ذهن خود را مشغول محرکهای محیطی اطراف کنید زمان بسیاری زیادی را میبایست صرف کنید تا آن بخش از کتاب را که قصد مطالعه داشتید به پایان برسانید!
خوشحال میشوم نظر خود را با ما اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید