مهم ترین نکات برای داشتن یک مطالعه پربازده؛ با چه شرایطی بخوانم؟ کی بخوانم؟
صبح بخوانم یا شب بخوانم؟
ظهرها حال ندارم!
صبحها خواب آلودم!
ناهار بخورم بعد!
اینها یک سری از سؤالات و دغدغههایی است که بیشتر دانشآموزان و دانشجویان با آنها دستوپنجه نرم میکنند.
اما بهراستی چه زمانی بهترین زمان برای مطالعه است؟؟
به جرعت میتوانم بگویم که ساعت مشخصی وجود ندارد؛ چرا که ما همه انسان هستیم و انسانها پر از تفاوت شخصیتی هستند؛ یکی با کتاب راحتتر است یکی با موبایل، یکی سحرخیز است، یکی شبها بهتر عمل میکند و…
اما در این میان بنا بر یک سری دلایل شناختی و فیزیولوژیکی میتوان ساعاتی و شرایطی را تعیین کرد که اگر با شرایط فردی شما سازگار است میتواند به بهبود مطالعه شما کمک کند.
با شکمخالی نخون!
مطالعهکردن همانند هر کاری دیگری انرژی بر است؛ مغز هم انرژی نیاز دارد تا اطلاعات را دریافت، پردازش و به حافظه منتقل کند؛ بنابراین حتماً حتماً قبل از مطالعه چیزی خورده باشید تا انرژی لازم برای دریافت اطلاعات را داشته باشید!
همچنین خالی بودن شکم به این دلیل که پیام عصبی به مغز ارسال میکند تا در شما نیاز به غذا فعال شود و دست به اقدام بزنید، باعث درگیرشدن مغز شما و کاهش تمرکز شما میشود.
با شکم پر هم نخون!
احتمالاً از این مقاله کلافه شدهاید؛ نه با شکمخالی بخوانیم نه با شکم پر، پس کی بخوانیم؟
زمانی که شما غذا میخورید، مکانیزم هضم در بدن شما فعال میشود در نتیجه فرایند خونرسانی به مغز کاهش مییابد و اکسیژن کافی به مغز نمیرسد و باعث افزایش حرارت مغز میشود و بهتدریج و مرور زمان تمرکز با کاهش روبهرو میشود.
طبق نظر کارشناسان حداقل تا 30 دقیقه پس از غذاخوردن نباید فرایند مطالعه را آغاز کرد.
اگر دقت کرده باشید با شکم پر حس خوابآلودگی نیز پیدا میکنید و تمایل شدید به خواب خواهید داشت!
بهاندازه توان مغزت مطالعه کن!
این اشتباه است که بهزور میخواهیم مطالب را به خورد مغزمان بدهیم و گاهی اوقات که کتاب به اواخر خود میرسد اصرار میورزیم تا در همان دقایق کتاب را تمام کنیم! مطالب بستگی به بار شناختی ای که دارند (سبک یا سنگین بودن مطلب) زمان کم یا بیشتری میبرند.
بهعنوانمثال کتاب جامع اطلس که مرجع رشته دندانپزشکی است را نمیتوانید بهخاطر تمامکردن با سرعت بیشتری بخوانید یا زمانی بیشتری بهصورت دنبالهدار صرف کنید تا تمامش کنید؛ چرا که اطلاعات بهقدر کافی سنگین است و مغز برای پردازش و درک آن زمان بیشتری نیازمند است.
توصیه میشود تا پس از هر 90 دقیقه مطالعه 15 دقیقه را به استراحت واقعی (عدم استفاده از موبایل و امثالهم) اختصاص دهید تا مغز توان کافی برای ادامه مسیر و همچنین فرصت لازم برای انتقال اطلاعات به حافظه بلندمدت را داشته باشد.
بهترین وقت مطالعه از نظر زمانی
بازه 4 تا 7 صبح
این بازه زمانی برای مطالعه عالی است؛ اگر فرد سحرخیزی هستید و در این بازه بیدار میشوید پیشنهاد میکنم حتماً این تایم را به مطالعه اختصاص دهید؛ شما 6 تا 8 ساعت را در شب در استراحت و خواب سپری کردهاید! در نتیجه مغز در سرحالترین حالت ممکن قرار دارد و بهاصطلاح گیرایی بالایی دارد.
همچنین در این بازه به این دلیل که اکثر اطرافیان و دوستانتان خواب هستند، عوامل حواسپرتی به طور کامل از شما دور است که میتوانید با خیال راحت و بدون دغدغه پیام دادن، چت کردن، پست دیدن و… به مطالعه خود بپردازید.
بازه 6 تا 9 عصر
این بازه نیز یکی از بهترین زمانها برای مطالعه است؛ پس از صرف یک ظهر گرم که بسیار در بههمزدن تمرکز دخالت دارد، به یک عصر دلچسب میرسید که هوای بسیار مطلوبی دارد. در نتیجه چیز آزاردهندهای وجود ندارد که تمرکز شما را به هم بزند و میتوانید با خیال راحت به مطالعه بپردازید و بهراحتی آن را درک کنید.
لازم به ذکر است که بازههای زمانی نامبرده توسط خانم Edeh Samuel Chukwuemeka بر روی دانشآموزان و دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته است و کاملاً اثبات شده هستند.
شما چه زمانی مطالعه میکنید؟ با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید