شرایط مطالعه ؛ در کجا و با چه استانداردی مطالعه با کیفیت تری داشته باشیم ؟
بسیار واضح و شفاف است که هرکاری فضا و محیط مختص به خودش را دارد؛ مثلا شما در بیابان فوتبال بازی نمیکنید ، در محیط پارک جلسه کاری برگزار نمیکنید و یا در جمع دوستانه مشغول به طراحی پوستر نمیشوید .
این موضوع از مطالعه نیز مستثنی نیست و باید در محیط استاندارد به مطالعه بپردازیم تا اثرگذاری کافی را داشته باشد.
اما به راستی یک محیط استاندارد چه ویژگی هایی دارد ؟
اصلا چرا محیط با محیط فرق میکند ؟
ایا میشود راه رفت و مطالعه کرد ؟
ایا میتوان روی تخت دراز کشید و مطالعه کرد ؟
شب مطالعه کنیم یا نکنیم ؟
در این مقاله به تمامی این سوالات پاسخ میدهیم تا مسیر برای شما هموار شود.
ویژگی های محیط مطالعه
یک محیط مطالعه استاندارد ویژگی های زیر را دارا است :
راحت باش!
اولین عاملی که باید در محیط مطالعه خود درنظر بگیرید راحت بودن شماست !
اصلا مهم نیست که دیگران چه میگویند، مثلا کتابخانه فضایی عالی برای شماست اما اگر شما فردی بسیار درونگرا باشید، رفتن به کتابخانه بیشتر مضطربتان میکند و ان مطالعه دوزار نمی ارزد!
چندین سال پیش پروژه مهمی که داشتم که باید خیلی سریع ان را انجام میدادم و گزارش ان را ارسال میکردم. تصمیم گرفتم در راه سفر و در قطار ان را تکمیل کنم و برای تکمیل ان نیاز داشتم تا چندین کتاب بخوانم و گزارش دقیقی ارائه کنم. اما من اصلا در ان فضا راحت نبودم ومطالعه به نوعی عذاب تبدیل شده بود. نه تنها از مطالعه چیزی نسیبم نشد بلکه گزارش هم ان طور که باید ارائه نشد و حال خودم هم بد شد .
مکان نیچ
نیچ یک کلمه انگلیسی و به معنی موقعیت مناسب ، جای ویژه برای تمرکز و پربازده است . مکان مطالعه شما نیز باید به این شکل باشد که تمرکز شما به طور کامل بر مطالعه باشد. این مکان دارای یک سری شرایط است :
- نور کافی
- نبود عوامل حواسپرتی
- دمای مناسب
- وجود میز مطالعه
- دکور ساده
نور کافی
بهترین نور برای مطالعه نور طبیعی می باشد .بهترین ساعت با این شرایط ساعت 9 صبح تا 3 بعد از ظهر می باشد . ( با تغییر فصل متغیر است ! )
همچنین در نظر داشته باشید که در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید؛ چرا که نور زیاد باعث ازار چشم و از بین رفتن تمرکز می شود.
در صورتی که نور طبیعی وجود نداشت میتوانید از ترکیب نور زرد و سفید استفاده کنید تا چشم کمتر اذیت شود.
از دلایل اهمیت روشنایی مناسب به هنگام مطالعه کم شدن درصد بروز بیماری های چشمی مانند نزدیک بینی است. در این بیماری به دلیل کم بودن نور و یا نور نامناسب مردمک چشم برای دید بهتر گشادتر می شود تا نور مناسب برای دیدن را فراهم نماید. اگر چه بروز بیماری در تمام افراد به یک حالت اتفاق نمی افتد و در بعضی تنها با یک سردرد خود را نشان می دهد اما از دلایل اهمیت روشنایی مناسب به هنگام مطالعه عدم بروز بیماری نزدیک بینی در افراد است.
نبود عوامل حواسپرتی
احتمالا برای شما هم پیش آمده که مشغول انجام دادن کار مهمی بودید که پیامی برای شما آمده است و چندین دقیقه مشغول بررسی ان پیام شدید و هنگامی که به خودتان آمدید کاری که انجام میدادید یادتان رفته بود ! یا مشغول مطالعه بودید و مطلب به اصطلاح سنگین بود و نگاهتان به تصویر روی کتابی دیگر می اُفتد و غرق در رویا میشوید و پس از چند دقیقه به خودتان آمدید و خط را گم کرده اید !
یکی از دلایلی که این اتفاق می اُفتد این است که ما عواملی که باعث حواسپرتی مان میشود را کنار نمیگذاریم !
برای مطالعه نیاز به شرایطی ساکت و متمرکز داریم که وجود این عوامل این تمرکز را بر هم میزند !
پس هنگام مطالعه باید :
- موبایل خود را سایلنت و کنار بگذاریم
- لپتاپ خود را خاموش کنیم
- جز کتابی که میخواهیم مطالعه کنیم چیز دیگری کنار دستمان نگذاریم
- پنجره ها را ببندیم تا صدای محیط مزاحم نباشد
- دمای مناسب
- وجود میز مطالعه
- دکور ساده
دمای مناسب
تا حالا در کنار بخاری یا شومینه یا زیر کرسی به مطالعه پرداختید؟
چه حسی دارد؟
قطعاً لذتبخش است؛ اما از کیفیت مطالعه شما میکاهد!
بهترین دما برای مطالعهی شما 20 الی 25 درجه سانتیگراد است. در واقع این دما به هشیار بودن شما کمک میکند و این هشیاری باعث حفظ تمرکز و افزایش کیفیت مطالعه و یادگیری شما میشود.
مطالعه در محیط گرم باعث خوابآلودگی شما میشود و این خوابآلودگی باعث میشود تا مغز این گونه برداشت کند که در حال انجام کار مهمی نیستید، پس انرژی خود را حفظ میکند و برای پردازش اطلاعات صرف نمیکند.
دمای سرد نیز همینطور است و باعث برهمخوردن تمرکز شما میشود؛ در هوای سرد بخشی از مغز شما درگیر کشف راهکاری برای گرمکردن بدنتان است و میزان تمرکزتان پایین میآید.
اگر قصد دارید به تمرکز برسید، کلیک کنید.
پشت میز بشین!
اگر راه میروید و مطالعه میکنید، لم میدهید و مطالعه میکنید و دراز میکشید و مطالعه میکنید، بدانید که بزرگترین ظلم را در حق خودکردهاید، زیرا میزان یادگیری شما نصف شده است!
زمانی که راه میروید و مطالعه میکنید، بخشی از مغز شما درگیر پردازش اطلاعات دریافتی از مخچه شماست تا تعادل را در بدنتان حفظ کند و در اصطلاح روانشناسی توجه شما توزیع میشود و از میزان توجه مغز بر فرایند مطالعه میکاهد، در نتیجه با حجم کمتری از مغزتان مطالعه میکنید و یاد میگیرید.
دکور ساده
دکورهای عجیبوغریب که در عکس و فیلمها میبینید صرفاً برای همان کار کاربرد دارند و در مطالعهکردن اثر مثبتی ندارند. زمانی که دکور اتاق و میز مطالعه شما شلوغ باشد، شما در معرض محرکهای بیرونی زیادی قرار میگیرید و مغز شما انرژی زیادی را صرف پردازش این محرکها میکند و برای مطالعهکردن انرژی کم میآورد.
پس حتماً در یک مکان ساده و پشت یک میز خلوت به مطالعه بپردازید.
شما چه عواملی را میشناسید؟ با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید