برنامه ریزی؛ با خیال راحت موفق شوید!
تقریباً مسیر موفقیت در هر کاری از تنگنای برنامهریزی میگذرد، هیچکسی در این جهان وجود ندارد که ادعا کند بدون داشتن هیچگونه برنامهریزی به دستاوردهای خوبی رسیده است.
ما برای مسافرت رفتن، تفریحکردن، آینده تحصیلی یا شغلی و… هر آنچه که نیاز به اقدام دارد برنامهریزی میکنیم.
اما برنامهریزی به همین سادگی نیست و نیاز به یک سری ریزهکاری دارد تا بهترین نتیجه را رقم بزند.
احتمالاً شما هم در خانوادهتان فرد کنکوری دارید؛ اگر به روند برنامهریزیاش دقت کنید متوجه میشوید که آن برنامه شخصیسازیشده است؛ باگهای دانشآموز شناخت شده است، اهمالکاریهایش مشخص شده است و خرده انگیزههای دانشآموز برای ادامه راه مشخص شده است.
در این مقاله سعی داریم تا به ریز نکات یک برنامهریزی اصولی بپردازیم تا از این مسیر لذت ببرید و بیشترین نفع و سود را ببرید.
چی خوبه؟
برنامهریزیای خوب و کاربردی است که بتواند ویژگیهای شخصیتی و شرایط زندگی شما را در بر بگیرد؛
مثلاً من فردی هستم که شغل آزاد دارم و دائماً سرکار هستم؛ از آن طرف برنامهریزی میکنم که ساعت 10 صبح به ورزشکردن بپردازم؛ بهاحتمال زیاد این برنامه با شکست مواجه خواهد شد؛ زیرا این شرایط با نحوه برنامهریزی شما در تناقض است.
چرا لازمه؟
مشخصبودن مسیر
برنامهریزی یک دورنما از مسیر به شما نشان میدهد؛ حتی برای پست گذاشتن در شبکههای اجتماعی نیاز به برنامه قبلی دارید چه برسد به یک موفقیت شغلی یا تحصیلی که در آینده شما اثرگذار است!
یکی از عواملی که مرا به سمت مدرس شدن سوق داد، برنامهریزی بود. اصولاً آدمی بودم که از بیبرنامه بودن رنج میبرم و اعصابم خرد میشود؛ اما زمانی که برنامهریزی میکنم و از اول تا آخر مسیر را (با درنظرگیری احتمالات) میبینم به خیال راحتتری به مسیر ادامه میدهم.
فاصلهگرفتن استرس
افراد دقیق 3-0 از دیگران جلوترند؛ آنها برای هر شرایطی برنامه دارند و خوب میدانند که باید چه کار کنند، همین عامل باعث میشود که تا استرسهای بیجهت از آنها فاصله بگیرد و با تمرکز بیشتری به مسیر ادامه دهند.
استفاده بهینه از زمان
تا حالا برای شما پیشآمده است که در یک روز تعطیل ندانید که باید چهکار کنید؟
در این شرایط چهکار میکنید؟
بازی؟
تفریح؟
یا وقتگذرانی در فضای مجازی و خوابیدن (از روی بیکاری)؟
برنامهریزی به شما کمک میکند تا شرایط خوبی را برای خود مهیا کنید؛ از وقت خود لذت ببرید، تفریحات جذاب و متنوعی انجام دهید و از منفعلی و گذر زمان بدون استفادهکردن، اجتناب کنید.
افزایش خلاقیت
تا حالا به زمانی که درگیری فکری دارید، توجه کردهاید؟
قصد انجام کاری را دارید؛ اما ذهنتان جای دیگری مشغول است و این عامل یکی از عوامل مزاحم در خلاقیت است.
برای خلاقیت نیاز به ذهنی باز و بیدغدغه دارید. زمانی که برنامهریزی میکنید، برای انجام هر کار زمان خاصی مشخص میکنید و این برای مغز اینگونه تداعی میشود که الان زمانش نیست و در فرصت مناسب برای آن اقدامی انجام میشود؛ پس با ذهنی آزاد میتوانید به انجام امور خود بپردازید.
چطوری انجامش بدیم؟
شناخت خود
اولین گام در برنامهریزی شناخت خودتان است؛ اگر میخواهید که برنامهریزی شما با شکست مواجه نشود، خودتان را بشناسید؛ چه عاداتی دارید، چه ساعتی میتوانید بیدار شوید، چه اخلاقی دارید و…
مثلاً افرادی که همیشه قرار میگذارند که ساعت 6 صبح بروند کوه اما هیچکس حاضر نمیشود!
این افراد برنامهریزی اشتباهی دارند؛ زیرا توقع بیجایی از شرایط فیزیولوژیک خود دارند، پس به اقدام نمیرسد.
مشخصکردن کارها
دکتر گوانده یکی از افراد اثرگذار در دنیای پزشکی هستند که باعث خلق تفکر چکلیستی در حوزه پزشکی شدند؛ این طرز فکر خیلی جالب است و در هر حوزهای به ما کمک میکند!
امور خود را بهصورت چکلیست یادداشت کنید تا تمام امور را در نظر گرفته باشید.
بسیار افرادی را دیدهام که هیچ برنامه مشخصی ندارند؛ آماده برنامهریزی میشوند و هر آنچه که حافظهشان یاری کند را مینویسند و گاهی اوقات امور بسیار مهمی را از یاد میبرند.
درنظرگیری زمان مرده
زمانهایی که حوصله زیادی برای کارکردن ندارید یا سر ظهر که بسیار خسته هستید و از راه برمیگردید را به انجام امور ساده و بدون تمرکز اختصاص دهید.
مثلاً بهجای اینکه در طول روز خود را مشغول پاسخدادن به ایمیلها، پیامهای واتساپ و تلگرام و دایرکتهای اینستاگرام کنیم، این کار را به زمانهای مرده اختصاص دهیم که نیاز به انرژی و تمرکز خاصی نیست.
زمان بزارید
کاری که بدون زمان در نظر گرفته شود؛ مانند دورههایی میشود که خریداری کردهاید تا یک روزی آنها را مشاهده کنید!
زمانی که یک کار زمان مشخصی ندارد، مغز شما را به اهمالکاری وامیدارد تا انرژی خود را حفظ کند و این طور برداشت میکند که هنوز خطری وجود ندارد که ما را تهدید کند.
پس در برنامهریزی خود زمان تعیین کنید.
من برای شرکت در دوره mastery از 2 سال پیش برنامهریزی کرده بودم و زمان مشخص کرده بودم و هم اکنون که این مقاله را مینویسم دانشجوی این دوره هستم:)
برنامهریزی شما چگونه است؟ با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید